Close
6 november 2020

Yoga om je hond op te voeden?

Yoga en honden, voor mij een logische combinatie maar voor vele een gek duo. Wat hebben deze twee zaken met elkaar te maken en hoezo kan je dit combineren?

Afgelopen jaren heb ik veel vrijwilligerswerk gedaan in binnen en buitenland in diverse asielen. Waar er vaak maximaal vijf honden in een Nederlands asiel zitten word ik in Spanje en Turkije begroet door 100+ honden. Voor de een, een nachtmerrie, voor mij (ondanks de omstandigheden) een prachtige ervaring. Maar je begrijpt dat als ik het territorium binnenloop van deze honden dit veel stress en spanning bij ze kan veroorzaken.
Spanning richting mij, een vreemde, maar ook onderling. Deze honden krijgen weinig tot geen aandacht. Voor de een is het dan feest dat er iemand ze aandacht komt geven terwijl de ander angstig en gespannen reageert. Beide situaties zijn volkomen logisch en begrijpelijk.

Toch heb ik nooit angst gehad om deze asielen te betreden. Honden zijn gevoelsdieren, je houdt hen niet voor de gek. Zij voelen jouw intentie en misschien nog wel meer jouw energie.

Bij yoga draait het om jouw zijn. Connecten met jezelf en dicht bij je eigen gevoel blijven. Wat voelt goed voor jou en wat niet. Hoe zorg ik voor positieve energie en waar voel ik dit in mijn lichaam. Oftewel waar haal ik mijn positieve energie (=kracht) vandaan.

Juist deze positieve energie heb je nodig bij het begeleiden van honden. Je hoeft niet net als ik een asiel te betreden met zoveel honden maar gebruik deze energie bij het begeleiden van jouw eigen hond. Gebruik deze energie bij punten waar jij nog winst wil behalen.

Je hond beter leren volgen? Voordat je start, neem een moment voor jezelf. Adem diep in en uit naar je buik. Probeer de positieve energie te voelen en het vertrouwen in jezelf te vinden. Ga met deze energie aan de slag. Je zult zien dat jouw kracht en vertrouwen direct weerspiegelt op jouw hond. Honden hebben een leider nodig en zoeken deze in jou maar wanneer jij dit niet bent zullen zij deze taak overnemen, en dat is niet de bedoeling.

Voor mij is dit dus de reden om deze twee zaken te verbinden.

Meer weten of samen aan de slag? Bericht me, ik help je graag!

Vind je mijn artikel leuk? Deel het dan met anderen!