Close
26 februari 2021

Uitleg wandelen met korte of lange riem samen met je hond

Wandelen jullie met een lange rolriem of met een vaste lijn van ongeveer 1,5 tot 2,0 meter?

Dit is één van de eerste vragen die ik stel tijdens een gedragsconsult? Er is zoveel keuze, wat is nu eigenlijk ‘goed’ en waar dient welke riem voor?

Zeker als een hond net bij je is en jullie erg aan elkaar moeten wennen is niets zo belangrijk als elkaars energie voelen en zo op elkaar reageren. Jij bent de roedelleider en kan de hond helpen bij angsten of onzekerheden die jullie onderweg tegenkomen en bijsturen waar nodig.
Ik vergelijk de riem dan ook altijd met een stuur.

De riem geeft jouw energie en gedachtes door naar de hond. Wanneer jij naar links wil ‘stuur’ je naar links en als je naar rechts wil ‘stuur’ je naar rechts. Dit sturen doe je niet door aan de riem te trekken maar door je lichaam te draaien en de riem hierin mee te nemen.
De kracht is dan ook om de riem slap te laten hangen en door middel van energie en je lichaam te sturen.

Je begrijp dat als je met een rolriem van 5 meter of langer wandelt de energie verloren gaat. Er zit zo’n grote afstand tussen jou en hond dat contact maken veel moeilijker is en jullie niet met elkaar verbonden zijn.
Jullie wandelen niet samen maar ieder apart. Jouw energie komt niet over bij de hond en hond voelt jouw steun/energie dus ook niet. Reageren op angsten en onzekerheden moet hij dus zelf oplossen wat kan resulteren in aanvallen, verstijven of wegrennen.

 

 

Daar komt bij dat de hond niet weet wanneer de riem ophoudt en dus zal proberen op avontuur te gaan waardoor de riem vaker strak staat en dus onder spanning. Jij gaat als reactie aan de riem trekken waardoor het hele doel van samen relaxt wandelen verloren gaat.

Wil je trainen, elkaar leren kennen, angsten/onzekerheden overwinnen? Kies dan voor een korte vaste riem.

 

Kan je dan nooit een lange riem gebruiken? Zeker wel! Wanneer je hond niet los kan/mag en je wil hem toch lekker laten rennen, snuffelen, op avontuur laten gaan kortom vrijheid geven. Je kan het dus zien als als vervanging van het los lopen.

Wissel deze twee zaken dus ook regelmatig af. Trainen, contact maken, mee het dorp in met de korte riem. Lange wandelingen op het strand of in de bossen los of aan een lange riem. (Voorwaarde, dat je hond deze plekken als fijn en vertrouwt ervaart!)

De lange riem is dan ook een mooi hulpmiddel om het los lopen te oefenen. Wanneer je hond 5 meter van je vandaan loopt probeer dan het commando ‘kom’ te oefenen of zijn naam te noemen. Maar kijk ook eens of de hond jou in de gaten houdt? Het doel is natuurlijk dat jullie samen wandelen en dat hij jou in de gaten houdt of hij nu los loopt of aan een riem.

 

 

Een paar reacties van baasjes die ik heb mogen begeleiden en wisselden van een lange naar korte, vaste riem.

 

“Even een update!
Ik had toevallig nog een korte riem thuis liggen en dacht we gaan daar eerst even mee oefenen en ik moet zeggen dat het al zoveel beter gaat!
Hij trekt niet meer zo hard en hij heeft nog geen 1 keer poep gegeten.”

“Wow, wisseling van riem en een totaal andere hond. Thanks!”

“Heel erg bedankt voor het advies, ze deed het gelijk een stuk beter. Vandaag ging allemaal goed.”

 

 

Waar maak je deze riem dan aan vast? Een tuig of halsband of kies je voor een riem en halsband in één?
Meer hierover in een volgende blog. 

Vind je mijn artikel leuk? Deel het dan met anderen!