Close
26 oktober 2020

Tijd, een sterk medicijn

Daar is hij/zij dan! Na een periode van wachten, veel voorpret en misschien wat spanning mag je eindelijk je nieuwe beste maatje in je armen sluiten. Je bent goed voorbereid, en helemaal klaar voor dit nieuwe avontuur.

Je hebt genoeg liefde om te geven, vrij genomen van je werk, een mand gekocht en vooral veel vertrouwen in deze match. Dit moet helemaal goed komen toch?

Maar wat als het dan niet helemaal gaat zoals je verwacht?

  • Hij slaapt wel veel terwijl ik zoveel speelgoed heb gekocht.
  • Hij eet maar weinig.
  • Hij vindt zijn riem eng.
  • Hij blaft als ik wegga.
  • Hij snapt niet wat een warme mand is.

Dit zijn een paar voorbeelden uit de praktijk. Situaties die onzekerheid met zich meebrengen en een hoop vragen. Waarom doet hij dit? Eerst had hij niks en nu alles hij moet toch blij zijn?

Wanneer je je in zo’n situatie bevindt, twijfel niet en neem contact op. Vaak zijn kleine aanpassingen voldoende voor een positieve gedragsverandering.

Maar soms is er meer nodig en dat is tijd. En hoe simpel het ook klinkt helaas blijkt in de praktijk dit een van de moeilijkste adviezen te zijn voor een baasje. Tijd.. Je kan het niet kopen, je kan het niet sneller laten gaan, je moet er op vertrouwen.

Meer dan eens bellen de nieuwe baasjes de stichting op na een paar dagen en willen ze de hond teruggeven. “Het was niet wat we ervan hadden verwacht. Hij blaft, hij speelt niet..”

Wanneer jij een hond adopteert uit een asiel in Nederland zullen ze vaak gewend zijn aan een gezinsleven. Maar wat als ze uit het buitenland komen en nog nooit een familie of huis hebben gehad? Wat kunnen maar vooral wat mogen wij dan van ze verwachten?

Ik werk graag met de 3,3,3 methode.

Wat ik wil zeggen, geef ze die kans om te leren.
Geef ze de kans om bij te komen van deze extreme veranderingen. Geef ze de tijd om te slapen, jouw routine te leren kennen en zich thuis te voelen. Geef ze de kans om te wennen aan heel deze nieuwe situatie en geef ze de kans om te vertrouwen dat jij echt het beste met ze voor hebt.

Met de praktische tips die ik je geef, de liefde die jij te geven hebt en het vertrouwen wat ik ga geven komt het echt goed.
Ga aan de slag met je hond, geef hem vertrouwen en laat zien dat hij veilig is bij jou. Ga samen dit avontuur aan en geniet van de route dan komt de eindbestemming vanzelf in beeld.

Alles wat ze nodig hebben is liefde en tijd. Iets wat veel van hen nooit hebben gekend..

Vind je mijn artikel leuk? Deel het dan met anderen!