Close
16 mei 2021

Rust. Hoeveel slaapplekken heeft jouw hond?

Rust.
Ik heb er al vaker over geschreven maar naast tijd en liefde is rust een essentieel onderdeel in het leven van honden. Zeker bij rescue dogs is rust de eerste periode echt het allerbelangrijkste.? Vaak hebben ze een intensieve reis van meerdere dagen achter de rug. Totaal overprikkeld komen ze in een nieuwe, spannende situatie, jouw thuis. Zij hebben geen idee dat jij al zo lang op ze wacht, 3 speeltjes hebt klaar liggen en het liefst iedereen uitnodigt op ‘kraamvisite’. Doe het niet, gun de hond echt rust!! Rust=herstel=balans=kunnen leren/vertrouwen.

 

 

☝?
Één van de vragen die ik stel bij een gedragsconsult is waar ligt de mand van de hond? En vaak ligt deze naast de bank, gezellig dichtbij, of direct naast de deur als je de gang uitloopt. Dit zijn plekken waar zeker een onzekere hond niet direct tot rust kan komen. Alle mensen/prikkels die langskomen zorgen ervoor dat hij alert moet zijn en dus niet in een diepe slaap/rust kan komen. Moet ik waken, blij zijn, wie komt er de ruimte binnen?

Ik adviseer daarom altijd 2 rustplekken voor de hond en echt alleen voor de hond. (Een dekentje op de bank geldt dus als extra plek omdat deze plek wordt gedeeld met de rest van het gezin.)

1. Kies een plek gezellig bij jullie. Bij de tv/bank. Waar hij er echt bij hoort.
2. Kies een plek waar hij zich terug kan trekken en rust kan pakken. Bijvoorbeeld een open bench met kleedje erover in de keuken. Of een warme mand aan de andere kant van de kamer. In ieder geval een plek waar niet direct visite komt en waar het rustiger is dan op plek 1. Zo kan de hond zich onttrekken van de visite en zijn rust pakken wanneer nodig en hoeft hij niet alert te zijn.
Je mag je hond ook zeker naar de mand sturen als je merkt dat hij moe is en zelf deze rust niet pakt!!♥️ Sommige honden, zeker onzekere of honden die pas in het gezin zijn hebben hier echt hulp bij nodig terwijl andere overal kunnen slapen en dit ook zelfstandig doen.?

Wist je dat veel ‘gedragsproblemen’ voortkomen uit overprikkeling/onvoldoende rust slaap??
Help jouw hond door te ontspannen!

Vind je mijn artikel leuk? Deel het dan met anderen!